Geschiedenis van ondergoed

Bjorn Borg Boxers – Een korte geschiedenis van ondergoed

Voordat Bjorn Borg boxers op de markt kwamen was er al reeds wat kilometers aan stof versleten. De term ‘Boxershorts’ is een verwijzing naar de kleding die gedraging werd/wordt in de boksring (bron: Online Etymology Dictionary). De eerste boxershorts waren voorzien van een leren riem om ze omhoog te houden. Toen de elastische tailleband werd uitgevonden vielen de leren riemen al snel uit de gratie wegens comfort redenen.
Het is moelijk te zeggen wanneer mensen voor het eerste ondergoed gingen dragen. De lendendoek kan gezien worden als de voorloper van ondergoed in de oudheid. Farao’s werden er onder andere mee begraven. De Grieken uit de oudheid droegen geen ondergoed. De Romeinen droegen daarentegen wel een lendendoek of een soort korte broek onder hun toga.

Ongeveer in de 13 eeuw werd ondergoed uitgevonden die je ‘aan kunt trekken’. Deze broekjes waren gemaakt van linnen en werden eigenlijk door alles en iedereen gedragen. In Europa heeft ondergoed een belangrijke rol gespeeld in het vormgeven van bovenkleding.

In de jaren ’50 werd het ontwerp van ondergoed innovatiever. Meer kleuren en patronen werden toegevoegd. Ondergoed begon nu ook meer een fashion statement te worden. Langzaamaan werden nieuwe materialen gebruikt ten behoeve van comfort en design. In de jaren ’60 waren boxers voorzien van allerlei soorten grappige en leuke plaatjes en werd dierlijke patronen geïntroduceerd voor bikini’s. Wit katoen was nog steeds wel het meest populair.

In de jaren ‘70 en ‘80 werd ‘sex’ als belangrijkste reclamethema gebruikt door de nieuwe ‘designer’ ondergoed producenten als Sauvage,  Calvin Klein, Ron Chereskin en Tommy Hilfiger. Ondergoed werd hier neergezet als de ‘gatekeeper’ en het laatste station voor complete naaktheid en daarmee seks. In 1990 kwam het merk Bjorn Borg op de markt.

Herenondergoed heeft een hele andere verschuiving gemaakt dan de vrouwelijk tegenhangers. Terwijl vrouwen steeds meer de vrouwelijke seksualiteit bleef benadrukken, begon herenondergoed aan het eind van de jaren 1980 en vroege jaren 1990 de mannelijke seksualiteit juist niet te benadrukken, ten gunste van wijdere en losser stijlen. Deze trend werd ook duidelijk in badkleding, wat langer en losser vormgegeven werd in deze periode.

Bestel hier uw Bjorn Borg boxers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *